Eendenborstfilet met sinaasappelrisotto

Ingrediënten voor 8 personen

  • Eendenborstfilet 4 stuks
  • Sinaasappels 2 stuks
  • Dragon (vers) 2 eetlepels
  • Parmezaanse kaas 150 gram
  • Gevogelte of tuinkruiden bouillon 1,5 liter
  • Roomboter
  • Zout en peper
  • Sjalotten 4 stuks
  • Knoflook 2 teentjes
  • Nouilly prat of witte vermouth (Martini) scheut
  • Risotto rijst 500 gram

Bereiding

  1. De sinaasappels wassen en raspen
  2. De geraspte sinaasappels uitpersen
  3. De dragon zeer fijn snijden
  4. De dragon met sinaasappelrasp en een scheut sinaasappelsap vermengen
  5. De Parmezaanse kaas raspen
  6. De sjalotten en knoflook zeer fijn snijden
  7. De bouillon verwarmen
  8. De roomboter in een ruime pan (gietijzer) smelten en vervolgens de sjalotten en knoflook toevoegen en glazig bakken
  9. Risottorijst toevoegen en roeren tot deze gaat glanzen; glazig worden
  10. Afblussen met een scheut Nouilly prat
  11. Voeg een scheut hete bouillon toe met een grote soeplepel en roer tot deze opgenomen is en herhaal dit tot de helft van de bouillon op is
  12. Hittebron uitdoen en deksel op de pan doen en weg zetten
  13. De risotto wordt voor het opdienen verder afgemaakt met de rest van de bouillon
  14. De vetlaag van de eendenborstfilets kruislings inkerven; pas op niet te ver doorsnijden!!
  15. De eendenborstfilet aan de vleeskant zouten en peperen
  16. De eendenborstfilet op de huid in a'n eigen vet op matig vuur "uitbakken"  - ca. 3 minuten
  17. Vervolgens de andere zijde aanbakken in ca. 1,5 minuut
  18. Let op dat alle eendenborsten even lang bakken zodat ze dezelfde garing krijgen
  19. De eendenborsten uit de pan halen en laten rusten
  20. De eendenborsten tranceren en uitleggen op een bakplaat
  21. Voor het opdienen het vlees ca. 10 minuten in een voorverwarmde oven van 150˚C opwarmen/regenereren
  22. De risottorijst afmaken met de bouillon: test de garing goed voordat de nieuwe bouillon erbij gaat - de risotto moet beetgaar zijn
  23. Het sinaasappel/dragon mengsel naar behoefte toevoegen dus niet alles in een keer - eigen smaak bepalen
  24. Flinke klont boter en de helft van de Parmezaanse kaas toevoegen en goed doorroeren
  25. Op smaak maken met eventueel nog wat sinaasappel/dragon mengsel en peper en zout
  26. Risottorijst op borden scheppen en afgarneren met getranceerde eenenborstfilet en schijfje sinaasappel en takje dragon en geraspte Parmezaanse kaas
  27. Eventueel klein scheutje balsamico creme  en/of olijfolie erover heen drisselen

NEEM CONTACT OP