Bruchetta met rode biet en geitenkaas
Bietje bijzonder op een toastje
Dit is zo'n recept waar ikzelf zelf ook blij van wordt. Rood, robuust en verrassend fris tegelijk. Deze rode bietenmarmelade is nét even anders dan je verwacht, met een vleugje pit, een hint van zoet en een diepe aardse smaak. Geserveerd op knapperige bruschetta met romige geitenkaas ontstaat er een combinatie die perfect is als voorgerecht, bij de borrel of gewoon omdat je zin hebt in iets bijzonders.
De marmelade maak je rustig en met aandacht, precies zoals het hoort in de keuken van Bedstay op 8. En het mooie is: wat je overhoudt, bewaar je gewoon in een potje voor een volgende genietmoment. Smaak maken, delen én herhalen dus.
Een typisch Bedstay-recept: eenvoudig, verrassend en eentje die je gasten nooit vergeten.
Ingrediënten voor 4 personen
- Rode bieten (gekookt) - 500 gram
- Mosterdzaad - 4 eetlepels
- Aceto balsamico - 1/2 dl
- Jus d'orange - 1/2 dl
- Geleisuiker - 200 gram
- Bietensap - naar behoefte
- Rood pepertje - 1 stuks
- Kruidnagel - snufje
- Zout - 1/2 theelepel
- Stokbrood
- Zachte geitenkaas
Bereiding
Marmelade:
- Rood pepertje heel fijn snijden
- De aceto balsamico, jus d'orange, geleisuiker, mosterdzaad, rood pepertje, kruidnagel en zout opkoken tot een emulsie
- De rode bieten in plakjes snijden van ca. 3/4 mm - eventueel met de snijmachine
- Daarna de rode bieten brunoise snijden = heel fijne dobbelsteentjes
- De rode bieten toevoegen aan de emulsie en aanvullen met rode bietensap tot de bieten net niet onder staan
- 30-45 minuten rusten laten koken/sudderen
- De marmelade op smaak brengen met peper en zout en eventueel een klein scheutje balsamico creme
Bruchetta:
- Oven voorverwarmen op 180˚C
- Stokbrood in plakjes snijden en besprenkelen met olijfolie, peper en zout
- Afbakken in de oven - ca. 8-10 minuten
- Af laten koelen op een rooster
- De bruchetta besmeren met de rode bieten marmelade
- De geitenkaas erover heen brokkelen
- Afgarneren met een toefje rucola sla
- Heerlijk als voorgerechtje of voor bij de borrel
P.s.: de overgebleven marmelade in schoon jampotje overdoen en in de koelkast bewaren voor de volgende keer!