Chocoladetaart

Mijn favoriete chocoladetaart, vol met smaak en altijd een succes

Er zijn van die recepten waar ik keer op keer naar teruggrijp. Deze chocoladetaart is er één van. Rijk, vol van smaak en heerlijk smeuïg van binnen en precies zoals ik ‘m het liefst bak. Geen gedoe, geen poespas, maar pure ingrediënten, aandacht en geduld.

Ik maak ‘m vaak als afsluiter van een diner, maar ook gewoon omdat het woensdag is en we iets te vieren hebben. Met een beetje rood fruit en een lik slagroom erbij is het een dessert waar je stil van wordt.

Het geheim? Niet te lang bakken. De binnenkant mag zacht blijven, bijna als een smeuïge brownie. En de glazuurlaag van pure chocolade en room maakt het helemaal af.

Probeer maar eens, en laat vooral een puntje over voor de volgende dag (als dat lukt).

Ingrediënten 1 taart

  • Roomboter - 200 gram
  • Chocolade puur - 200 & 100 gram
  • Chocolade melk - 100 gram
  • Eieren - 4 stuks
  • Basterdsuiker donker bruin - 200 gram
  • Zelfrijzend bakmeel - 150 gram
  • Slagroom - 100 ml

Bereiding

  1. Oven voorverwarmen op 175˚C
  2. Roomboter in blokjes snijden
  3. 200 gram pure chocolade en 100 gram melkchocolade verbrokkelen
  4. Boter tezamen met de chocolade zachtjes laten smelten in een pan met een dikke bodem - mag niet koken (eventueel au bain marie)
  5. Geheel af laten koelen
  6. De eieren met een mixer lichtgeel opkloppen
  7. De basterdsuiker en een snufje zout toevoegen en door de eieren mixen
  8. Het afgekoelde chocolade mengsel vermengen met het eimengsel
  9. Het zelfrijzend bakmeel zeven en voorzichtig door het ei/chocolademengsel spatelen totdat alle meel opgenomen is
  10. Een springvormbodem (24 cm doorsnee) bekleden met vetvrij papier en de zijwanden invetten met roomboter
  11. Het chocolademengsel overdoen in de springvorm en de bovenkant met een spatel gladstrijken
  12. De springvorm in het midden van de oven zetten en de taart in 20-25 minuten afbakken - de bovenkant is stevig maar de binnenkant mag nog beetje "nat" zijn
  13. De taart op een rooster af laten koelen; minimaal 1 uur
  14. De taart omkeren op een schaal en het vetvrije papier verwijderen
  15. 100 gram pure chocolade tezamen met 100 ml slagroom laten smelten in een pan met dikke bodem
  16. Geheel iets laten af laten koelen
  17. De gesmolten chocolade over de taart gieten en over de taart uitstrijken
  18. Taart eventueel opmaken met geraspte chocolade, muntblaadjes en rood fruit