Groene Curry

Kipcurry met een frisse twist

Als ik iets graag maak, is het curry. Vol smaak, kruidig en elke keer weer net een beetje anders. Deze variant met kippendij kokosmelk en een huisgemaakte currypasta is een van mijn favorieten. Niet te scherp, wel boordevol geur en warmte.

De combinatie van sperziebonen paprika doperwten en citroen zorgt voor frisheid, terwijl de kokosmelk en kruiden het geheel mooi rond maken. En als je het afmaakt met een zelfgemaakt zuur van komkommer, heb je iets dat echt verrast.

Serveer het met basmati rijst en je hebt een bord vol comfort, precies zoals ik het graag zie.

Ingrediënten voor 4 personen

  • Kippendij - 4 stuks
  • Ui - 1 stuks
  • Paprika (geel) - 1 stuks
  • Sperziebonen - 200 gram
  • Doperwten (diepvries) - 100 gram
  • Kokosmelk - 400 ml = 1 blikje
  • Komijn - 1 theelepel
  • Knoflook - 2 teentjes
  • Garam masala - 1 theelepel
  • Kerrie kruiden - 1/2 theelepel
  • Korianderzaad - 1 theelepel
  • Kardemonpeulen - 2 stuks
  • Citroen - 1 stuks
  • Rode peper - 1 stuks
  • Gember - ca. 1 cm
  • Zout
  • Kokosolie (of olijfolie)

Bereiding

Currypasta:

  1. Was de citroen en rasp de schil
  2. Snijd de rode peper doormidden en verwijder de zaadlijsten en snijd fijn
  3. Schil de gember en rasp
  4. Maak de kardemonpeulen open en vang de zaden op - bewaar
  5. Snijd knoflook fijn
  6. Doe alle ingrediënten: komijn, knoflook, garam masala, kerriekruiden, korianderzaad, kardemonzaden, citroenceste, rode peper em gember in een vijzel en vijzel dit fijn tot een pasta of doe de kruiden in een keukenmachine en draai er een pasta van
  7. Voeg eventueel een beetje kokosolie toe om een "smeuïg" geheel te krijgen
  8. Snijd de kippendij in blokjes
  9. Punt de sperziebonen en halveer deze zo nodig
  10. Snipper de ui fijn
  11. Snijd de paprika in blokjes
  12. Doe kokosolie in de pan en voeg de currypasta
  13. Fruit de currypasta zodat de smaken en geuren vrij komen
  14. Voeg de kippendij blokjes toe en een klein beetje zout voor de smaak
  15. Voeg de groenten toe: ui, paprika en sperziebonen en roerbak
  16. Na ca. 5 minuten voeg je de kokosmelk toe en roer je het geheel goed door
  17. Breng op smaak met zout en eventueel een drup citroensap
  18. Op het laatst de doperwten (ontdooid) toevoegen en doorroeren
  19. Serveer met basmati rijst en zuur van komkommer

Zuur van komkommer

  1. Komkommer met kaasrasp in schijfjes snijden
  2. Azijn (ca. 200ml) tezamen met 2 eetlepels suiker tot aan de kook brengen totdat suiker is opgelost
  3. Theelepel sambal toevoegen en geheel goed doorroeren
  4. Proeven: zo nodig nog beetje azijn, suiker en/of sambal toevoegen
  5. Gesneden komkommer toevoegen en goed doorroeren
  6. Afgedekt in koelkast zetten - gekoeld serveren bij de curry