Van Toscane naar Drenthe - hoe de Culinaire Tweedaagse ontstond

Ooit zag ik een serie op televisie ik denk dat het iets was als Terug naar Toscane. Als ik nu zoek, kom ik alleen een film uit 2022 tegen, maar wat ik bedoel, is al veel langer geleden.

Het verhaal dat me is bijgebleven ging over een Italiaanse kok die naam had gemaakt in Londen. Na het overlijden van zijn vader keerde hij terug naar Toscane, waar hij besloot te blijven. Hij begon kookworkshops te geven aan dames uit de Londense high society. Die dames genoten van het goede leven: de Italiaanse keuken, de ambachten, het uitzicht, de rust. En tussen het koken door was er natuurlijk ook tijd voor een bezoek aan de kapper, de manicure en de schoonheidsspecialiste.

Die serie maakte diepe indruk. Iets in dat beeld van mensen die even helemaal ondergedompeld worden in een andere wereld, raakte me. En dat gevoel, dát wilde ik hier ook neerzetten.

Drenthe in plaats van Toscane

De kapper en de glamour heb ik daargelaten. Het bruisende Toscaanse leven laat zich lastig kopiëren naar Drenthe. Maar wat ik wél kan: mensen laten kennismaken met al het moois en lekkers dat ons Drentse platteland te bieden heeft.

De eerste keer dat ik het organiseerde, ging ik mee in een gehuurd busje vol dames uit Rotterdam. Nog voor we vertrokken, was het al lachen, gieren, brullen. Wat een dag werd dat. Fantastisch. Maar ik moet eerlijk zeggen: ik was aan het eind van de rit behoorlijk kapot. En toen moest de kookworkshop nog beginnen!

De tweede keer liet ik de dames zelf op pad gaan. Ik had de route aangepast, de bedrijven opnieuw geselecteerd en tot mijn eigen verrassing kwam ik erachter dat elk van die plekken gerund werd door een vrouw. Dat gaf het geheel nog iets extra’s.


Een dag vol smaak en verhalen

De route is prima te doen op de fiets, en bij minder weer kun je natuurlijk ook met de auto. Iedereen die deze tocht maakt, komt vol enthousiasme terug. Boordevol verhalen, indrukken, en misschien wel het leukste, met vers geshopte ingrediënten waarmee ze diezelfde avond in de kookworkshop aan de slag gaan.

Je bent de hele dag buiten, in beweging, in gesprek. Je proeft, ruikt, kijkt, leert, lacht. De ondernemers die je onderweg ontmoet, zijn allemaal stuk voor stuk inspirerend, ieder met haar eigen verhaal en haar eigen manier van werken.

Van Toscane-droom naar Drentse werkelijkheid

En ik? Ik doe het ook op mijn manier. Het is ontstaan vanuit dat ene beeld van een Toscaanse droom, maar inmiddels is het iets heel eigens geworden. Iets wat werkt.

Terug naar Drenthe vond ik als titel niet helemaal kloppen, ik ben tenslotte een Friezin, ooit voor de liefde verhuisd. Mocht ik ooit weer teruggaan naar Friesland en daar iets soortgelijks beginnen, dan weet ik al hoe het gaat heten: Terug naar Friesland.

Twee dagen proeven en genieten

Voor nu is er de Culinaire Tweedaagse. Twee dagen helemaal ondergedompeld in eten, proeven, koken, genieten. De eerste dag begint met een heerlijk driegangenmenu, een avond om echt even te landen. En op dag twee ontdek je het culinaire Drenthe: puur, lokaal, verrassend en met veel meer dan alleen bruine bonen.

Zin om mee te gaan? Reserveer, ontdek en geniet.

Deze geweldige groep dames ging je voor!

Deze gezellige groep dames stapte net van de fiets na een dag vol proeven, ontmoeten en ontdekken. Ze gingen je voor in de Culinaire Tweedaagse. Volop genoten!