
Recepten
Kipcurry met een frisse twist
Als ik iets graag maak, is het curry. Vol smaak, kruidig en elke keer weer net een beetje anders. Deze variant met kippendij kokosmelk en een huisgemaakte currypasta is een van mijn favorieten. Niet te scherp, wel boordevol geur en warmte.
De combinatie van sperziebonen paprika doperwten en citroen zorgt voor frisheid, terwijl de kokosmelk en kruiden het geheel mooi rond maken. En als je het afmaakt met een zelfgemaakt zuur van komkommer, heb je iets dat echt verrast.
Serveer het met basmati rijst en je hebt een bord vol comfort, precies zoals ik het graag zie.
Ingrediënten voor 4 personen
- Kippendij - 4 stuks
- Ui - 1 stuks
- Paprika (geel) - 1 stuks
- Sperziebonen - 200 gram
- Doperwten (diepvries) - 100 gram
- Kokosmelk - 400 ml = 1 blikje
- Komijn - 1 theelepel
- Knoflook - 2 teentjes
- Garam masala - 1 theelepel
- Kerrie kruiden - 1/2 theelepel
- Korianderzaad - 1 theelepel
- Kardemonpeulen - 2 stuks
- Citroen - 1 stuks
- Rode peper - 1 stuks
- Gember - ca. 1 cm
- Zout
- Kokosolie (of olijfolie)
Bereiding
Currypasta:
- Was de citroen en rasp de schil
- Snijd de rode peper doormidden en verwijder de zaadlijsten en snijd fijn
- Schil de gember en rasp
- Maak de kardemonpeulen open en vang de zaden op - bewaar
- Snijd knoflook fijn
- Doe alle ingrediënten: komijn, knoflook, garam masala, kerriekruiden, korianderzaad, kardemonzaden, citroenceste, rode peper em gember in een vijzel en vijzel dit fijn tot een pasta of doe de kruiden in een keukenmachine en draai er een pasta van
- Voeg eventueel een beetje kokosolie toe om een "smeuïg" geheel te krijgen
- Snijd de kippendij in blokjes
- Punt de sperziebonen en halveer deze zo nodig
- Snipper de ui fijn
- Snijd de paprika in blokjes
- Doe kokosolie in de pan en voeg de currypasta
- Fruit de currypasta zodat de smaken en geuren vrij komen
- Voeg de kippendij blokjes toe en een klein beetje zout voor de smaak
- Voeg de groenten toe: ui, paprika en sperziebonen en roerbak
- Na ca. 5 minuten voeg je de kokosmelk toe en roer je het geheel goed door
- Breng op smaak met zout en eventueel een drup citroensap
- Op het laatst de doperwten (ontdooid) toevoegen en doorroeren
- Serveer met basmati rijst en zuur van komkommer
Zuur van komkommer
- Komkommer met kaasrasp in schijfjes snijden
- Azijn (ca. 200ml) tezamen met 2 eetlepels suiker tot aan de kook brengen totdat suiker is opgelost
- Theelepel sambal toevoegen en geheel goed doorroeren
- Proeven: zo nodig nog beetje azijn, suiker en/of sambal toevoegen
- Gesneden komkommer toevoegen en goed doorroeren
- Afgedekt in koelkast zetten - gekoeld serveren bij de curry