
Recepten
Voorjaar in een glaasje
Deze koude aspergesoep is één van mijn persoonlijke favorieten. Fris, romig en precies zoals ik het graag maak: eenvoudig, vol smaak en nét even anders. Ik serveer ‘m graag als voorgerecht op een warme dag, of als lichte gang tijdens een ontspannen diner in de tuin.
Met verse asperges, een zachte basis van room en crème fraîche, een vleugje nootmuskaat en wat basilicum, is dit zo’n gerecht dat zonder veel moeite indruk maakt. Serveer het in een glaasje en je hebt iets op tafel staan dat eruitziet alsof je er uren aan hebt gewerkt, terwijl het verrassend makkelijk is om te maken.
Wat deze soep typisch mij maakt? Goede ingrediënten, koken op gevoel en altijd iets mee willen geven dat blijft hangen. Want smaak is er om te delen.
Ingrediënten voor 4 personen
- Asperges - 300 gram
- Kippenbouillon (blokjes) - 150 ml
- Crème fraiche - 50 ml
- Room - 50 ml
- Zout/peper en nootmuskaat - Naar behoefte
- Basilicumblaadjes
Bereiding
- Pan met water en zout opzetten en aan de kook brengen
- De asperges met een dunschiller schillen en de houtachtige delen verwijderen en de asperges in stukjes snijden
- Asperges in kokend water laten zakken; aan de kook brengen en vervolgens het van het vuur afhalen en met deksel wegzetten (ca. 12-15 minuten)
- Het water van de asperges bewaren en hiervan kippenbouillon maken middels bouillonblokjes (1 blokje is goed voor een ½ liter)
- De asperges met de bouillon pureren in de blender tot het geheel glad is
- Geheel af laten koelen
- Crème fraiche en room toevoegen en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat
- Geheel nog 1 uur af laten in koelkast
- Basilicumblad heel erg dun snijden
- De koude soep in glaasjes schenken en afgarneren met de basilicumreepjes