Runderstoof - Aly Dijkema - Bedstay op 8
Recepten
Aly Dijkema
Recepten
01/06/2025
1 min
0

Runder stoofpot

01/06/2025
1 min
0

Stoofvlees zoals ik het graag maak

Dit is voor mij comfortfood in zijn puurste vorm. Een grote pan stoofvlees op het vuur, geuren die langzaam door de keuken trekken en de wetenschap dat je straks iets op tafel zet waar iedereen stil van wordt.

Ik gebruik graag donker bier, kruidige specerijen en een handje zilveruitjes om het nét dat beetje extra te geven. De combinatie van rozemarijn, kaneel en jeneverbes zorgt voor die diepe smaak waar je je lepel nog een keer voor door de pan haalt.

Laat het lekker lang sudderen, het liefst in de oven. Geen haast, gewoon tijd en aandacht. Serveer met aardappels, knapperig brood of wat je maar lekker vindt. Dit is stoof zoals ik het bedoel.

Ingrediënten voor 4 personen

  • Runderlappen - 2 kilo
  • Uien - 2 stuks
  • Basterdsuiker (donker bruin) - 50 gram
  • Bier - 1 flesje
  • Runderbouillon - 2 blokjes
  • Rozemarijn - paar takjes
  • Thijm - paar takjes
  • Laurierblaadjes - 2 stuks
  • Kruidnagel - 4 stuks
  • Jeneverbes - 4 stuks
  • Kaneel - flinke snuf
  • Knoflook - 2 teentjes
  • Zilveruitjes - 3 eetlepels
  • Peper en zout
  • Olijfolie/roomboter

Bereiding

  1. Runderlappen droogdeppen en in dobbelstenen snijden
  2. Bestrooien met peper en zout
  3. Uien snijden
  4. Knoflook fijn snijden
  5. Voeg olijfolie en roomboter toe aan de pan en breng de pan op temperatuur
  6. Voeg het vlees in gedeelten toe en bak het mooi bruin
  7. Haal het aangebraden vlees uit de pan en zet apart
  8. Voeg de uien en knoflook toe en fruit dit aan
  9. Voeg alle kruiden en overige ingrediënten toe
  10. Breng geheel aan de kook en voeg nog wat water toe
  11. Voeg het vlees toe aan de pan
  12. Breng het geheel tot aan de kook en laat het geheel zachtjes ca. 2 uur pruttelen - zo nu en dan roeren of
  13. Zet de pan in een voorverwarmde oven net onder de 100C
  14. Wanneer het vlees gaar is het vlees uit de pan halen
  15. De kruiden eruit halen
  16. Geheel op het vuur zetten en lekker in laten koken zodat je een mooie homogene saus krijgt - je kunt eventueel een papje maken van maizena en toevoegen om een dikkere jus te krijgen
  17. Vervolgens het vlees toevoegen en eventueel op smaak brengen met peper en zout
Reacties
Categorieën